Μην αφήσεις τίποτα στην τύχη.

Η τύχη είναι ένας αδιαμφισβήτητος παράγοντας που επηρεάζει τις καταστάσεις και τις δραστηριότητες των ανθρώπων. Σε κάποιες καταστάσεις παίζει κυρίαρχο ρόλο χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη ικανότητα, όπως είναι ένα τυχερό παιχνίδι π.χ τα ζάρια. Σε κάποιες άλλες η ικανότητα είναι αναγκαία άλλα η επιτυχία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τύχη, όπως είναι τα αθλήματα.

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη τον γνωστό αρχαίο φιλόσοφο που ήταν ο πρώτος ίσως που εμβάθυνε στο ερώτημα της τύχης, δεν είναι ο παράγοντας τύχη ο καθοριστικός, όσο η ικανότητα κάποιων ανθρώπων να χρησιμοποιούν και να χειρίζονται την τύχη η οποία φαινομενικά λειτουργεί αυθαίρετα. Τι σημαίνει αυτό. Εάν υποθέσουμε ότι ένας άνθρωπος έχει προικιστεί με ύψος, ένα φυσικό χαρακτηριστικό το οποίο μπορεί να έρθει τυχαία ως έμφυτο και γίνει ένας σπουδαίος μπασκετμπολίστας κάποιοι ίσως θεωρήσουν ότι ήταν τυχερός που γεννήθηκε ψηλός ή είχε μεγαλύτερη ροπή προς την επιτυχία λόγω του χαρακτηριστικού αυτού. Στην πραγματικότητα όμως είναι οι επιλογές του οι οποίες τον οδήγησαν στην επιτυχία, είναι η θέληση του να ασχοληθεί με το μπάσκετ, η σκληρή δουλειά, οι αποφάσεις που πήρε και η ικανότητα του να μετατρέψει την συμπωματική τύχη σε επιτυχία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι κάποιος που κέρδισε το τζόκερ και μετά τα έχασε όλα επιστρέφοντας στο μηδέν. Όμως, η λήψη αποφάσεων, η λογική σκέψη, η θέληση να πάρεις μια κατεύθυνση και να δουλέψεις σκληρά για να την ακολουθήσεις μέχρι το τέλος είναι όλες ικανότητες που μπορούν να δουλευτούν και μπορούν να τελειοποιηθούν. Συνεπώς είναι η προετοιμασία αυτή που θα οδηγήσει την τύχη, που θα οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα που χωρίς τύχη δεν θα γινόταν ποτέ. 

Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος ρώτησε τον Αριστοτέλη εάν υπάρχει τύχη αυτός απάντησε “Τύχη αγόρι μου δεν υπάρχει. Τύχη είναι όταν η εξαιρετικά σκληρή προετοιμασία συναντά την ευκαιρία”.